Isabel Fredeus

Isabel Fredeus (°1991, Mortsel)
Woont & werkt in Kapellen (BE)

Available works
Digitalism #2
A cloudy mind
Reefs in decay
Jelly Blanket #2
Gallery exhibitions
Cities living within
-
Mystery repeats
-
Art fairs
Art Rotterdam 2021
-
External exhibitions
Stedelijke Kunstacademie Tielt
-
Grund, Berlijn
-
Art@Work
-
A Beggars Banquet
-
Biography

Isabel Fredeus (°1991) is een visuele kunstenaar die woont en werkt in Antwerpen. Ze werkt met verschillende media zoals installatie, beeldhouwen, video en interventies. Fredeus is hoofdzakelijk geïnteresseerd in materialen die elastisch, manipulatief en flexibel zijn van aard. Binnen haar artistieke praktijk tracht ze signalen te volgen en vervolgens de oorsprong van hun aantrekkingskracht te onderzoeken. Door deze werkwijze werkt Fredeus vooral proces gericht. Ze begon haar artistieke praktijk als schilder en denkt nog steeds binnen dit kader. Ze focust zich voornamelijk op natuurlijke processen en de symboliek die ze creëren. Ze beschouwt haar atelier als een plek waar ze verschillende methodieken en materialen kan verkennen. Een atelier waar ironie hand in hand gaat met spiritualiteit en wetenschappelijke benaderingen worden geconfronteerd met poëtische lagen.

Ze behaalde een Masterdiploma in Vrije Kunsten en een Master in Onderzoek in Kunst en Design in Sint Lucas Antwerpen (BE). Haar werk werd getoond in Intershop, Leipzig (DE), Extra City Kunsthal (BE), Middelheim Museum (BE), M KHA (BE). In 2015, was ze een resident in Villa Ruffieux residence, Sierre (CH). Ze won De Lucas award 2015, uitgereikt door Sint Lucas Antwerpen (BE). In 2018 won ze de Middelheim Museum Young Artist Prize uitgereikt door the Middelheim Promotors, Antwerpen (BE). Ze won ook de publieksprijs met haar kunstwerk 'Under The Weather' dat een half jaar tentoongesteld is geweest in het Middelheim Museum, Antwerpen (BE).

Text

Materialiteit en proces zijn kernwoorden in de zeer diverse praktijk van Isabel Fredeus (°1991, woont en werk in Kapellen). Aan dit nieuwe project gaat een geduldig onderzoek vooraf, rond de verzuring van het oceaanwater en het afsterven van koralen. In een grote verscheidenheid aan media drukt de kunstenares uit wat haar onderzoek haar leert: dat koralen een fluorescerende kleur aannemen om zich tegen de hitte van de zon te beschermen, alvorens ze wit worden en afsterven; of hoe zeedieren een steeds zwakker skelet ontwikkelen door een ontregeling van de zuurtegraad van het oceaanwater. In een grote gistfles vertaalt Fredeus dit proces letterlijk: schelpen worden in (zuur) azijn ondergedompeld en verdwijnen op slechts enkele uren tijd voor onze ogen.
Natuurlijke processen zijn altijd van invloed geweest op haar praktijk. Vaak vormen processen zelf het werk – zoals in het geval van de gistfles, of van de installatie ‘Under The Weather’, waarmee ze in 2018 de Young Artist Prize van het Middelheimmuseum won. Even vaak vindt ze het perfecte materiaal om een bepaald effect of oppervlak dat in de natuur voorkomt, te reflecteren. Gipsen sculpturen op een glazen sokkel en ‘schilderijen’ van glas vertalen het leven van en onder water. Een blok kalksteen, ontstaan uit afzettingen van schelpen en andere kleine skeletten van zeedieren, is dan weer minutieus bewerkt om de menselijke botstructuur na te bootsen. Die huid – het wateroppervlak, de gebeeldhouwde kalksteen, het grillige glas, verhult een mysterieus innerlijk leven. Net als de koralen en het water die haar werk inspireren, zijn ook de beelden en materialen van Fredeus levende organismen, die ademen en met elkaar reageren.

Tamara Beheydt, juli 2020

Groot Park 2, 3360 Lovenjoel
art@whitehousegallery.be
+32 473 391 478
Openingsuren
Vrij-Zat-Zon 14-18 u
en op afspraak