Jot Fau

Jot Fau (°1987, BE)
Woont & werkt in Brussel (BE)

Available works
Baton 7
Veld
Qui accompagne II
Op gelijke voet
Gallery exhibitions
The tables turned
-
Biography

Geboren in Ieper in 1987, leeft en werkt in Brussel.
Afgestudeerd met een Master aan de Ecole Supérieure d’Art et de Design Marseille-Méditerranée (Fr)

Het werk van Jot Fau snijdt vragen aan over identiteit, over doen en worden, over expedities en onderzoek. Over blijven en hergeboorte, over vertrekken, en (niet altijd) aankomen.
De kunstenares beschouwt zichzelf als een Harlekijn (1) en de kern van haar werk is dat ook, in zeer diverse formuleringen van beeldhouwwerk, tekening en fotografie tot installaties, video en textiel. Sinds een aantal jaren wordt Jot Fau’s interesse voor textiel een nieuwe vorm van expressie, zo maakt ze unieke en sculpturale kledingstukken, kostuums voor theater, performance en dans.
Alles lijkt op te wellen uit één enkele berg en de materie te vormen waarin ze graaft.
Een intieme relatie met het materiaal overheerst in haar werk. Ze neemt de tijd om de materie te ontdekken, het in dezelfde ruimte te laten leven, het te manipuleren en te bewonen, het op te bouwen om het vervolgens terug af te breken, en zo geleidelijk aan z’n metamorfose te beginnen.

(1) De harlekijn gekleed met z’n mantel gemaakt van stukken en flarden is het symbool van veelvoud en verscheidenheid. Hij maakt geen deel uit van een gemeenschap, maar maakt tergelijkertijd in zeer geringe mate deel uit van alle gemeenschappen.
Michel Serres, Le tiers instruit, 1992.

Text

Jot Fau geeft de voorkeur aan de toevallige ontmoeting van het levende en het levenloze. Met installaties waarin ze sculpturen, performances, textiel en fotografie mengt, viert ze een soort van verbondenheid tussen de kunst en het leven.
Haar werken hebben de neiging een emotionele lading en een geschiedenis te doen herleven die begraven ligt in de materialen die ze verzamelt om ze zo een tweede leven te geven.
Zij vestigen de aandacht op gebaren die afzonderlijke entiteiten verknopen en met elkaar verbinden en die het idee van herstel opwekken. Of het nu een gigantisch liefdesgedicht is, geborduurd op een dekbed of een performance tijdens dewelke Jot de toeschouwers voedt door middel van een gecompartimenteerde « life jacket » gevuld met kool en rijst ; het zorgen voor de ander is de kern van de verhalen die ze vertelt.
Deze verhalen roepen zowel vraagstellingen van intimiteit op, als dat van huiselijkheid en het moederschap.
Naast de zintuiglijke dimensie van de gecreëerde objecten -die een onderzoek naar geheugen en tijd zijn- is Jot Fau’s werk ook doordrongen met reflecties over de vloeibaarheid van gender en erotiek. Waardoor het poreus is voor interpretaties met betrekking tot hedendaagse sociaal-politieke kwesties.

Septembre Tiberghien

Groot Park 2, 3360 Lovenjoel
art@whitehousegallery.be
+32 473 391 478
Openingsuren
Vrij-Zat-Zon 14-18 u
en op afspraak