Lut Vanautgaerden

Artist portfolio
Diptiek 20140709 (2014) | Ed. of 3 + 1AP | 30 x 42 cm | print on dibond
Diptiek 20140709
Silence is gold (2015) | 80 x 60 cm | acrylic on canvas
Silence is gold
Diptiek 20140816 (2014) | Ed. of 3 + 1AP | 30 x 42 cm | print on dibond
Diptiek 20140816
Gallery exhibitions
A reality twist
-
Lucca, Stessel & Vanautgaerden
-
Biography

Lut Vanautgaerden is voortdurend op zoek naar mogelijkheden om aan de collagetechniek een nieuwe dimensie toe te voegen. 
Haar beelden verwijzen naar onze cultuur van zappen en surfen als drang naar informatie en communicatie.

Schilderijen zijn voor de kunstenaar een onderzoek naar de taal van het beeld en het visualiseren van de ons omringende omgeving. 
Onderwerpen dienen zich aan als een rhizoom (wortelstok) en ontstaan vanuit (eigen) fotomateriaal, de actualiteit of de toevalligheid doorheen het creatief proces.

Toch staan schilderkunst, collage of assemblage niet altijd centraal in het verhaal. De installatie ziet ze als een synthese van het creatief proces. Het laat haar toe om het ambigue karakter van de werken samen te voegen tot één geheel in relatie tot de ruimte.

In haar blog onderzoekt Vanautgaerden de mogelijkheden om in te spelen op de perceptie van de werkelijkheid. Het maakt de toeschouwer tot deel van haar creatief proces.

Text

Lut Vanautgaerden reflecteert in haar werk op de eigentijdse zapcultuur via de mogelijkheden van collage. We selecteren dagelijks uit een overvloed aan beelden waardoor slechts een fractie van dit alles werkelijk ons geheugen binnendringt. Tegelijkertijd zijn de beelden die we te zien krijgen in grote mate gemanipuleerd. De realiteit die de massamedia ons voorschotelen, strookt dus niet altijd met onze eigen werkelijkheid. Lut Vanautgaerden neemt deze technieken van knippen, plakken en bewerken over en creëert zo eigen composities die refereren aan persoonlijke herinneringen en ervaringen. In tegenstelling tot wat we gewend zijn, maakt zij het spel van manipulatie zichtbaar. De toeschouwer wordt niet geabsorbeerd door een beeld, maar is zich bewust van de mogelijkheden tot misleiding. De diverse media die de kunstenares hiervoor gebruikt zijn nauw met elkaar verwant. Schilderijen ontstaan vaak op basis van eerdere collages die dan weer het gevolg zijn van zelf gemaakte of gevonden foto’s. Ze worden soms deel van grotere sitespecifieke installaties waarbij de kunstenares de tentoonstellingsruimtes optisch verlengt. Deze trompe l’oeils werken echter vervreemdend doordat verschillende elementen de illusie doorprikken. In haar zoektocht naar het creëren van nog meer afstand tussen de zogenaamde ‘realiteit’ en de toeschouwer, maakte de kunstenares een video van voorgaande installaties. Dit recent geïntroduceerde medium wil – nog meer dan schilderkunst – geloofwaardig zijn. Doordat het de zoveelste fase is uit een volledig creatieproces, staat de video echter het verst van de inspiratiebron die vaak wel nog zichtbaar is in de collages.

Ilse Roosens

Groot Park 2, 3360 Lovenjoel
art@whitehousegallery.be
+32 473 391 478
Openingsuren
Vrij-Zat-Zon 14-18 u
en op afspraak