Marie-Fleur Lefebvre

Artist portfolio
Anonymous #32 (2015) | 14,5 x 21,5 cm | acrylic and oil on canvas
Anonymous #32
Economy (2013) | edition of 3 + 1AP | 30 x 20 cm | lambda metallic - diasec
Economy
Comma (2013) | 21 x 29,7 cm | acrylic on glossy photographic paper
Comma
Anonymous #33 (2015) | edition of 3 + 1AP  | 220 x 127 cm | digital C-print on Fujiclear paper
Anonymous #33
Gallery exhibitions
From Where to When
-
Text

(True) passing by (through) paintings

Er is een interessante dubbelheid aan het werk van Marie-Fleur Lefebvre (°1982, Neuilly-sur-Seine, Frankrijk), die in principe zeer hedendaags is. Kijken naar haar abstracte schilderijen, lijkt voor een toeschouwer in de eerste plaats een fysiek kijken naar schilderkunst. Het is een puur tactiel kijken, dat op het eerste zicht alle ‘betekenis’ ontkent. Enerzijds wordt de toeschouwer met zachte maar vastberaden hand geleid door een uitgekiend labyrint van de meest diverse, schilderkunstige technieken, gaande van grote, ruwe expressieve gebaren, over subtiele, bijna figuratief leesbare interventies, tot een meer kleinschalige, efemere en tactiele grafische schriftuur. Lefebvres werk getuigt van een ongelooflijk uitgebreide materiaaldiversiteit die virtuoos is in haar openheid – zowel op beeldend vlak als ten opzichte van het medium schilderkunst – en die tegelijkertijd consequent trouw blijft aan haar eigen artistieke vocabularium. Door zulke ‘open consequente’ houding ten opzichte van haar medium, creëert Marie-Fleur Lefebvre voor de toeschouwer een open interpretatieplatform dat zeer drempelverlagend werkt, en waarbij de toeschouwer in alle rust kan verwijlen, en de tijd kan nemen om zijn persoonlijke emoties hierbij te onderzoeken.

Op deze manier installeert Marie-Fleur Lefebvre een kijk-platform dat in alle openheid de mogelijkheid biedt om een connectie te maken tussen de individuele gevoelswereld van de toeschouwer, en die van haarzelf. Want daar draait het wel degelijk fundamenteel om in Lefebvres schilderijen. Ze wendt een soort van ‘peinture sémi-automatique’ aan, met een subtiel evenwicht tussen vrije improvisatie en beeldende controle, waarbij ze een heel gamma aan hyperpersoonlijke en emotionele interessevelden onderzoekt. Dit individueel emotieve gamma aan betekenissen is minstens even divers als haar schilderkunstige tools die ze hierbij aanwendt. Enerzijds gaan ze de richting uit van het bijna therapeutische zelfonderzoek naar haar individuele positionering ten opzichte van de donkere kant van de vrouwelijke erotiek - of meer algemeen de donkere kant van de menselijke emotionaliteit - zonder echter het ludieke, lichte en relativerende aspect hiervan over het hoofd te zien. Anderzijds, op een meer emotief-maatschappelijk vlak, onderzoekt Lefebvre haar eigen individuele positionering ten opzichte van hoe mensen vandaag de dag omgaan met het ‘en parcours de route’ oprapen van hun emotionele besognes, om die dan ‘ad hoc’ in te zetten in het dagdagelijkse leven. Deze onthechte manier om om te gaan met emotionele informatie tekent immers tegenwoordig een volledige generatie. Een generatie die besloten heeft om zich niet langer te wortelen in één holistische emotionele situatie, maar zich daarentegen concentreert op het uitwerpen van verscheidene emotionele ankers in al evenveel verschillende tijdelijke havens, ten einde de vorming van haar emotionele identiteit ‘gaandeweg’ vorm te geven.

In deze zin is Marie-Fleur Lefebvres beeldtaal - zowel op schilderkunstig als op individueel-persoonlijk vlak - emotief informeel te noemen, naar analogie van de L’Art Informel die ontstond tussen 1945 en 1960 in Frankrijk. Deze beweging stelde dat door de ‘vormeloze’ handeling van het schilderkundige proces al dan niet toevallig ‘leesbare’ symbolen kunnen ontstaan. Enkel zijn deze symbolen in Lefebvres geval niet enkel universeel-figuratief leesbaar, maar des te meer individueel-emotief. En dit zowel voor zichzelf als schilder als – en misschien zelfs meer - voor uzelf, als toeschouwer.

(T.V., mei 2015)

Groot Park 2, 3360 Lovenjoel
art@whitehousegallery.be
+32 473 391 478
Openingsuren
Vrij-Zat-Zon 14-18 u
en op afspraak