Simona Mihaela Stoia

Simona Mihaela Stoia (°1982, Hunedoara, RO)
Woont & werkt in Ottenburg

Video: Jan Weynants

Available works
Nobody heard them falling
Murmur from behind the trees
Moonlight stealing under a window shade
Heavy Rain
There Had Been the Wind II
Odd shadow II
Hallelujah!
Odd shadow I
Odd shadow III
Daddy's pets I
Gallery exhibitions
The tables turned
-
The painted picture show
-
Art fairs
Art Brussels 2022
-
Art Rotterdam 2021
-
Art Rotterdam 2020
-
External exhibitions
Parerga & Philomena
-
Redemption Song
-
Maybe Tomorrow
-
Text

De schilderijen van Simona Mihaela Stoia (°1982) worden gekenmerkt door een drievoudige aanwending van de verf: in de dun aangebrachte, soms atmosferiche, hier en daar vrijgelaten achtergrond, in het modeleren van volumes die het beeld van lichaamsdelen, dieren of planten oproepen, en in de momenten waar de schilderijen abstracter en ten slotte louter verf en verfstrook worden.

Spelend met deze drie benaderingen weeft en kneedt ze schilderijen die tegelijk sensueel, mysterieus, compact, open, complex en stoutmoedig zijn. Ook hier treffen we, thematisch gesproken, duisternis en speelsheid aan, ook hier ontmoeten we een kunstenaar die zichtbaar denkt met verf en verftechnieken.

Het meest specifieke aan Stoias schilderijen is echter nog iets anders, namelijk haar vermogen schilderijen te maken die zich in volledig verschillende kleurregisters afspelen. Haar schilderijen hebben vaak een dominante kleursfeer (bijvoorbeeld smaragd, karmijn, geel of roze) die bij een nadere blik uiteenvalt in talloze harmoniërende kleuren die geen verschillende waarden zijn van dezelfde toon, maar afzonderlijk aangeraakte, autonome tonen, die ze vooraf kan ‘zien’.

Hans Theys, 2020

Groot Park 2, 3360 Lovenjoel
art@whitehousegallery.be
+32 473 391 478
Openingsuren
Vrij-Zat-Zon 14-18 u
en op afspraak