Smoke gets in your eyes

-

Smoke Gets In Your Eyes van Paul Anka is één van de zeemzoete liedjes die Anton Cotteleer (°1974, woont en werkt in Kalmthout) weleens op zijn jukebox afspeelt. Het gaat over de vaagheden van verliefd zijn, een vertroebeld perspectief op het leven. Die suggestieve waas ligt ook over Cotteleers werken. Met als inspiratie een Romeins fresco van een dame met een spiegel, creëert hij een groep sculpturen die – meer dan ooit in zijn oeuvre – op elkaar afgestemd zijn. Samen verkennen ze een idee van menselijke zelfreflectie; van een spiegel tot geabstraheerde lichaamsfragmenten.

Cotteleer staat bekend om zijn kleurrijke sculpturen met een zachte, matte textuur. De vezels brengt hij met elektrostatische ladingen aan, bovenop een kunststoflaag. Dat zachte velletje en die felle kleuren breken met de meeste klassieke verwachtingen van beeldhouwkunst. De beelden rusten meestal op een tafeltje of krukje; een kleurrijke doek er zodanig over gedrapeerd dat de chroom poten nog zichtbaar zijn. Het textiel vormt een zacht theatraal element, maar bovenal geeft het de beelden een huiselijke, toegankelijke uitstraling.

Toch figureren in deze tentoonstelling – voor het eerst in Antons carrière – ook twee bronzen sculpturen. Tijdens een workshop in China vorig jaar verkende hij de hedendaagse mogelijkheden van een van de klassiekste beeldhouwmaterialen; een experiment dat hij nu voorzichtig verderzet. De twee glanzende bronzen, van een kleiner formaat, staan in scherp contrast met zijn felle, matte beelden. Maar ook hier verstoren rozige gelakte elementen de historische referenties die het brons oproept.

Tamara Beheydt

Groot Park 2, 3360 Lovenjoel
art@whitehousegallery.be
+32 473 391 478
Openingsuren
Vrij-Zat-Zon 14-18 u
en op afspraak